Aksjeselskaper - forkjøpsrett

Aksjelovens kapittel 4 gir eksisterende aksjonærer lovbestemt fortrinnsrett til å overta selskapets aksjer ved eierskifte. Hovedregelen er at alle aksjeeiere har samme prioritet til å overta aksjene, og ved utøvelse av forkjøpsrett fra flere aksjonærer fordeles aksjene etter aksjeinnehav. Reglene om forkjøpsrett er med på å ivareta eksisterende aksjonærers behov for kontroll over eget selskap.

05/12/2016

Verdsettelse av aksjer ved utøvelse av forkjøpsrett etter aksjeloven

Aksjelovens regler bestemmer at aksjer som overtas ved bruk av forkjøpsrett skal verdsettes til virkelig verdi. Ettersom virkelig verdi fastsettes ved en skjønnsvurdering, kan verdifastsettelsen etter aksjeloven bli en annen enn avtalt pris mellom selger og kjøper, og ved uenighet om innløsningssummen kan det kreves fastsettelse ved skjønn.

Forkjøpsrett etter aksjonæravtale og vedtekter

Dersom aksjelovens regler om forkjøpsrett ikke anses dekkende – og for eksempel spørsmålet om verdsettelse ønskes regulert annerledes enn lovens ordning – må det vedtas egne regler i selskapets vedtekter og/eller aksjonæravtaler.

Et behov for å avvike fra aksjelovens regler, kan også forekomme i tilfeller hvor arvinger og nærstående ikke er ønsket inn i selskapet via forkjøpsrett. For å frata disse gruppene forkjøpsretten etter aksjelovens regler må forholdet reguleres i selskapets vedtekter.

Videre er det viktig å være klar over at aksjelovens regler om forkjøpsrett ikke får anvendelse på selskaper etablert før 1999 uten vedtektsbestemmelser om dette. Dersom selskapet er stiftet før 1999 må det inntas regler om forkjøpsrett i selskapets vedtekter.

Advokatbistand

Våre advokater har omfattende erfaring med å utvikle, samt tilpasse regler om forkjøpsrett i vedtekter og aksjonæravtaler. Vi har også betydelig erfaring innen tvisteløsning knyttet til konflikter om forkjøpsrett.

Vi bistår klienter over hele landet.

John aage hvardal 2020

Vi bistår deg med skatt og transaksjoner

Vår corporateavdeling bistår private og virksomheter ved alle typer transaksjoner eksempelvis ved salg av virksomhet og aksjer, fusjoner, fisjoner, omdannelser. Videre besitter vi solid kompetanse innen generell og spesialisert forretningsjus, og bistår med å utarbeide standardavtaler og spesialtilpassede avtaler innen kjøp og salg av varer og tjenester, samt av vi bistår ved forhandlinger og tvisteløsning.
Våre advokater