Skatteetaten: Forskning om skatteunndragelse
Skatteetaten forsket på 18 000 personer som hadde foretatt skatteunndragelse.
Skatteetaten får omfattende informasjon om nordmenns inntekter og formue i utlandet gjennom informasjonsutvekslingsavtaler med utenlandske myndigheter og finansinstitusjoner.
På grunnlag av den informasjonen skatteetaten fikk i 2012 fant de ved en sammenligning med selvangivelsen 2011, at så mange som 18 000 personer hadde underrapportert 560 millioner kroner. Forskere ved NHH delte de 18 000 personene inn i fire grupper, og tre av gruppene fikk ulike brev mens den siste gruppen ikke hørte noe fra skatteetaten. Personer som fikk vite at skatteetaten var på sporet av deres inntekter og formue i utlandet var mer tilbøyelige til å føre opp inntekten og formuen i selvangivelsen.
Artikkelen i DN viser at skatteetaten får omfattende informasjon om norske skattyteres inntekt og formue i utlandet.
Dersom skatteetaten bare er kjent med at en skattyter har inntekter/formue i utlandet vil vedkommende kunne anmode om frivillig retting og slippe tilleggsskatt. Det er først når skattyter vet at han er underlagt kontroll, typisk ved at vedkommende har fått et brev fra skatteetaten om inntekt og formue i utlandet, eller at vedkommende er kjent med at han vil bli underlagt kontroll, at muligheten for frivillig retting / skatteamnesti er bortfalt.
Vår klare anbefaling er at de som har uoppgitte inntekter og formue i utlandet anmoder om en frivillig retting / skatteamnesti før skatteetaten tar kontakt med dem. Vi minner om at ordningen med frivillig retting / skatteamnesti også gjelder inntekter og formue i Norge, og at ordningen gjelder for både personer og selskap.
- Les mer om frivillig retting her.
- Les artikkelen i sin helhet: side 1 her og side 2 her.
Vi bistår klienter over hele landet.